Hvorfor dugnader har blitt et av familiens samlingspunkter

For noen uker siden hadde min kjære mor bursdag. Så lenge jeg kan huske, har hun ønsket seg en ting i gave: At familien kommer på besøk for en liten rakedugnad med påfølgende ertesuppe og kake.

Dugnadskonseptet er ikke et nytt fenomen i familien Amundsen. Jeg vil si det rett og slett sitter i ryggmargen. Det er liksom vår «greie»! I januar får vi tilsendt en familiekalender der årets treff er plottet inn. Av dugnader har vi dato i hver årstid. Høst= rakedugnad for de på Ljan. Vinter= julekakedugnad for the sisters og mor. Vår= The big happening, hage/badehusdugnad for små og store i hele klanen. Sommer= hyttedugnad for de voksne.

VERDIFULL DUGNAD: «DET MAN TAR PÅ BLIR MAN GLAD I»

Familien kommer altså sammen flere ganger i året for å jobbe. Vi fyller opp hagen, kjøkkenet, badehuset og hytta med arbeidskraft. Med 6 søsken, svigerinner og tantebarn, har vi etterhvert blitt en stor gjeng!

Det er mye flott arbeid som blir gjort på et par timer når små og store hjelper til. Det er en god følelse å kunne bidra, man føler seg som et riktig bra menneske! 🙂 I tillegg får man selv opp pulsen og ubrukte muskler strammes. Ikke kims av å rake, vende kompost, kappe trær, grave opp røtter, lage steinmur, beise, sette løk, fylle på sand, beskjære busker og trær!

Men disse familiedugnadene er så mye mer enn praktisk arbeid, go`følelse og egen «trening». Vi får de gode samtalene. Samvær på tvers av generasjoner og alder. Samvær mellom fettere & kusiner. Tanter & onkler. Søsken & svigerinner/svogere. Foreldre & besteforeldre. Vi synger & skøyer & spiser sammen. Vi tuller & traller & trener (jobber) sammen.

«Det man tar på blir man glad i», er det noe som heter. Jeg tenker også at det man tar på og bruker tid på, vender man tilbake til.

For eksempel hytta. Mor og far er eiere, men de ønsker veldig at vi alle skal benytte oss av stedet. At hytta skal være et samlingspunkt for storfamilien, at felles minner og opplevelser kan bli skapt. Hytta har blitt satt opp med et sterkt bidrag fra familiedugnader. Med ulik kompetanse som «ligger i slekta» har bygget sakte men sikkert tatt form. En av mine første dater med Runar var å isolere veggene! Fordi vi alle har nedlagt tid og energi i hytta, først gjennom byggeprosessen og nå vedlikeholdsarbeidet, er det også et sted vi vender tilbake til med familiene våre flere ganger i året.

Jeg tror også det er av stor verdi å vende tilbake til egne røtter rent fysisk, nå og da. Dette gjør vi som nevnt på mors bursdag om høsten og hagedugnaden på våren. Da samles vi «i huset» som har vært i familiens eie siden 1935. Det er vår farfar som bygde huset og her er det historie i hver krik og krok. Ved å tilbringe litt tid her, enten gjennom selskaper, middagsbesøk eller i dette tilfellet dugnader, blir man automatisk knyttet til sine røtter. I alle fall minnet på sitt opphav.

Nå som vi har «overtatt» barndomshjemmet (det er bare på papiret, mor og far er fortsatt høvdingene i 2. egt! 😊 ) så meldte spørsmålet seg: Hva gjør vi med den årlige vårdugnaden?! Dette var dugnaden med stor D med arbeid for små og store, leker, mat, vafler etc. Jeg visste hvor mye den dagen betydde spesielt for mor. Men det føltes litt unaturlig at mine søsken skulle bruke en lørdag på å jobbe i hagen «min». Vi fant heldigvis en veldig god løsning. Det er et badehus fra «gamledager» som følger med eiendommen her. Vi ønsker at alle skal kunne benytte seg av dette stedet/brygga, og hva er vel da bedre enn å komme å «ta på det»?! 🙂 Nå heter det altså badehusdugnad!

TIPS TIL EFFEKTIV OG HYGGELIG DUGNAD 

Nøkkelen til effektive arbeidstimer er forberedelse. Jeg har observert mine foreldre i en årrekke organisere dugnader. Jeg vil si at de, men spesielt mor i spissen, er rimelig drevne organisatorer. Her er noen tips jeg har snappet opp og som funker bra for oss:

1. Sett dato tidlig.

2. Lag arbeidsliste med navn på oppgaver. Henges opp til alles beskuelse. Husk ekstra lister!

3. Finn frem alt av utstyr på forhånd. Vannbøtter, kluter, maling, filler, raker, krafser, ALT!

4. En person (far i vårt tilfelle) må være håndlanger og parat til å bistå når/hva det skulle/måtte være.

5. Sett barna og ungdommen i sving med konkrete og meningsfylte oppgaver. De er en stor ressurs!

6. Vafler. Alltid vafler! Dette er barnas gjeveste jobb 😊 Pass på uvedkommende og hunder som prøver å snike til seg et hjerte.

7. Avslutt med hagegøy der barn og voksne leker sammen. Et år hadde vi plutselig en sverdkamp gående! Ellers er det jo klassikerne som potetløp, diverse stafetter, tautrekking mm. Det er kanskje dette de yngste husker best?

 

Jeg avslutter dette innlegget med en liten filmsnutt over denne herlige dugnadsgalskapen!

 

Én tanke på “Hvorfor dugnader har blitt et av familiens samlingspunkter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s