Skolestart på Steiner`n, med kjepphesten

I disse dager er det mange spente skolestartere! For de yngste er det nok ekstra mange sommerfugler i magen. En helt ny hverdag med ukjente barn og voksne. Nye rutiner, regler og aktiviteter. Jeg har 3 barn i skolen og spørsmål de har stilt er: «Når blir jeg hentet? Må jeg på skolen i dag også? Hva har jeg i matpakken?» Som lærer har jeg fått spørsmål som: «Når er det friminutt, hvor er do, når kan jeg gå hjem.» Det er små skjebner der ute med ekstra tunge tanker som:» Vil noen hente meg. Vil noen leke med meg. Vil de løpe fra meg i dag også.»

Skolestart kan virkelig være tøff og noe vi voksne må ta på største alvor. Noen glir inn i det nye med entusiasme og glede. Med latter og forventninger. Med tårer og triste tanker. Med nervøsitet og angst. Noen glir inn i det nye med en kombinasjon av et følelsesvirrvarr.

Men felles for de alle, er at barna våre slippes ut «i det fri» og mot en ny begynnelse. Vi voksne, foreldre, besteforeldre, tanter, onkler, lærere, rektor og kontaktlærer, står som en ring rundt barna. Som støtte og veiledere. Hjelpere og ressurser.

Jeg vil dele et nydelig «rituale» som på en vakker og visuell måte beskriver dette.

På Steinerskolen er 1.klasse lagt opp som en førskole. Det er først og fremst leken som er barnas arbeid. Det siste halve året jobbet de med sitt mesterstykke, kjepphesten. Emnet fant de i skogen de besøkte hver uke. Her ble stokken spikket etter alle kunstens regler.

Deretter ble en ullsokk forvandlet til et hode. Sammen med garn, ull og en god porsjon tålmodighet, vilje og glede, blir det til slutt en hest!

Siste skoledag i 1.klasse-«førskolen», ble vi foreldre invitert til den store rideturen. Vi sto ovenfor hverandre i to rekker og dannet en portal som barna red gjennom. I enden sto alle lærerne i en sirkel, for å ta i mot rytterne.

Foreldrene sluttet seg også til gruppen og sammen sto lærere og foreldre i en sirkel rundt barna. Etter en felles sang, tok klasselærer med seg rytterne og red av gårde inn i sitt nye klasserom. En ny begynnelse.

Jeg synes den visuelle symbolikken var så nydelig. De voksnes rolle er å danne en ring rundt barnet, hjelpe de på veien, veilede barnet til å nå sitt potensiale. Så slippes barnet på et punkt fri..De rir sakte men sikkert gjennom barndommen og de blir eldre. På sin egen hest og skal de manøvrere seg frem. Det kan være tøft, men de står ikke alene.

Det er vanskelig å gi slipp og jeg vil helst ha barna under vingene for alltid..men..💛

Lykke til med skolestart store og små!

-Eline

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s