Brune mosaikkfliser finner endelig dagens lys etter 57 år i garasjen! 

 

Før:

«-Dette er en perfekt krok å oppbevare rester av badegulvflisene» tenkte farfar Asbjørn. «Det kan jo tenkes at barnebarnet mitt får bruk for det en dag!»

Nå:

«-Disse flisene kan jeg jo ikke kaste» tenkte far da han skulle rydde ut av den ene garasjen slik at jeg kunne bruke den. «Det er jo fars originale brun-beige mosaikkfliser fra 1960 og kan komme til nytte en dag! Jeg bare flytter litt på det ute at Eline oppdager det!»

Kjære farfar og far, takk for at dere ikke kastet! For hvem setter pris på det nå? Jeg! 🙂

Det ene badet vårt trengte et nytt toalett. Det gikk dukken etter å ha stått der så trofast siden «tidenes morgen». Toalettet vi satte inn var litt smalere, så vi måtte lappe igjen med fliser som da helst skulle matche. Det kunne vært en gylden anledning til å pusse opp hele badet, men det har vi hverken tid eller penger til nå. Så hvor får man tak i originale brun-beige mosaikkfliser? Rope på fader`n selvfølgelig! «Det du må lære Eline, er at når du skal ta vare på et gammelt hus, så må du ta vare på saker og ting!» Dette tror jeg må være fars mantra. Vi ler ofte av det, men den som ler sist ler best, lærte jeg i helgen!

Jeg viste Asbjørn flisene og fortalte han at disse hadde Oldefar holdt i hendene og jobbet med på badet han bruker hver dag. Det synes han var skikkelig gøy! Jeg får «tidskapsel» følelse ved slike øyeblikk. På samme måte som da jeg smakte på min oldemors syltetøy som vi fant i «innerste» kjeller.

Mens jeg står på badet og tar video av far (se nederst) så legger jeg merke til noen fliser under de brune. Det er sorte og hvite i et sjakkmønster. Hva var det? Hadde baderommet blitt brukt til noe annet før? Her kommer historien.

Fra herskapelig entrè med vindeltrapp til baderom

1935- huset blir bygget som en enmannsbolig. «Bungalow» ble det også kalt den gangen. Farfar Asbjørn, Tilla og Thordis bor sammen, dvs mor, sønn og datter.

1940- Asbjørn Amundsen og Ingrid Lynne gifter seg og en full 2. egt blir bygget. Her blir ekteparet boende, mens Tilla og Thordis flytter ned til 1.egt. Her er det nå et svært staselig inngangsparti med stor entrè og vindeltrapp mellom etasjene. Det er et langt og smalt vindu oppover hele veggen som også binder etasjene sammen, i ekte funkis-stil.

1955- 3 barn blir satt til verden og det er nødvendig med mer plass. (Spør meg ikke hvorfor, jeg synes det virker giga allerede! 😉 ) Etasjene lukkes ved at vindeltrappen fjernes og entreèn blir gjort om til bad og tilhørende foreldre-soverom. Asbjørn, Ingrid og de tre barna flytter ned til 1.egt og Thordis flytter opp. Tilla er nå død. Badet flislegges med moderne «sjakkruter».

1965-Badet moderniseres med varmekabler og nye mosaikkfliser. De populære fargene på den tiden er brunt og grønt, så det ble brun-beige fliser, ja!

Det hemmelige skapet

Etter at etasjene ble lukket i 1955 fikk farmor og farfar som nevnt sitt foreldre soverom tilhørende badet. Siden har mor og far sovet der, jeg og søstrene mine, og nå deler mine tre yngste rommet. Jeg husker fortsatt den store oppdagelsen jeg gjorde i klesskapet. Bak hyllene åpenbarte det seg HVITE FLISER, WHAAAT! Dette var farfars «badehjørne» med vask og hyller. Farmor brukte det ordentlige badet mens farfar kunne barbere seg og pusse tenner i fred og ro på soverommet. Badehjørnet ble så skjult bak skapdører. Smart! 🙂

Her kommer en morsom videosnutt fra min kuleste far som fikser og øser av sin visdom! 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s