En hyllest til de tre søstrene mine

En hyllest til de tre søstrene mine

Jeg har akkurat tilbragt en helg med søstrene mine. Vi har vært på et deilig spa-hotell, fått omvisning av guide i Vigelandsparken, spist eksepsjonell mat og nytt god drikke, vært på tur med lillesøsters seilbåt, sett på film og ikke minst det ALLER viktigste: PRATET, LEDD OG KOST OSS SAMMEN! Tenk at jeg har tre søstre, så utrolig heldig jeg er!! Jeg er ubeskrivelig glad i disse jentene og er så takknemlig for alt det vi deler sammen.

Den eldste søsteren min er 13 år eldre enn meg og flyttet hjemmefra etter videregående skole. Så hun var «voksen» og nokså perifer for meg i ungdomsårene. Lillesøster er tre å yngre enn meg. Det var ikke like gjevt for en 14 åring å henge med en 11 åring. Så det var hun på 16,5, den nest eldste søsteren min, som jeg hang mest sammen med i ungdomsårene. Jeg husker vi satt i den knirkete sengen hennes og hun innvidde meg i kjærlighetens hemmeligheter og mysterier. Jeg besøkte henne i Tyskland der hun var utvekslingsstudent og vi dro på interrail sammen i Europa. Å oppleve utlandet for første gang med søsteren sin, var stort. Å dele sine «første» (gutter, jobb, skole osv) med henne, likeså.  Vi knyttet bånd og delte minner som jeg aldri kommer til å glemme. Det sveiset oss sammen for alltid. Hun var min forlover og jeg hennes. Jeg så på henne som min nærmeste venninne.

 

 

 

 

 

 

Jeg husker mor sa: «Du må huske å ta deg av lillesøster. Dere er på mange måter så like hverandre og jeg vet at dere kommer til å få så mye glede av hverandre når dere blir eldre.»

Jeg ble eldre, og mor hadde så rett så rett. Jeg flyttet til Moss, lillesøster kom kort tid etter. Det var mye hun hadde opplevd i sin ungdomstid som jeg ikke hadde fått med meg. For da var jeg selv ute og reiste, opptatt av eventyr og gutter. Jeg hadde ikke så mange tanker på de der hjemme…Fikk stikk av dårlig samvittighet for denne egotrippen, fordi jeg hadde gått glipp av å bli ordentlig kjent med lillesøster.

Men nå skulle det bli annerledes. Det var fantastisk å ha en søster i denne fremmede byen. Nå ble vi kjent som «likeverdig partner», ikke som lillesøster og storesøster. Vi var sammen utrolig mye, hverdag og i helger. Vi var dagmamma for hverandres barn, vi hadde deler av mammapermisjonstiden sammen, vi var aktive i den samme kirken, vi fikk en felles omgangskrets, barna våre ble venner og vi jobbet med det samme yrke. Vi hjalp hverandre med «hverdagslige» ting og hadde det skikkelig gøy sammen. Hun inspirerte meg og jeg beundret henne. På denne måten utviklet vennskapet seg og i likhet med storesøster, så jeg på henne som min nærmeste venninne.

 

 

 

 

 

 

 

Etter 8 år så flyttet jeg til barndomshjemmet mitt og der var det 5 meter til nærmeste nabo, store-store søster! Med så står aldersforskjell så hadde vi ikke vært like aktivt deltakende i hverandres liv, det sier jo seg selv. Men nå som vi tilbragte hverdagen sammen på Ljan, ble de 13 årene borte på et blunk. Vi hadde gutter på samme alder som gikk i samme klasse. Med det fulgte samarbeid og felles opplevelser. I kirken underviste vi begge barna i søndagsskolen, og fikk felles bekjentskaper. Vi (alle på Ljan) fikk besøk av stor-familiens fettere og kusiner og samarbeidet om å lage morsomme aktiviteter for store og små. Som lærere begge to, hadde vi dreisen på det! Vi samarbeidet (sammen med mor og far som bor i 2.egt) om å arrangere familiefester, barna var hos meg, de voksne hos henne. Hun elsket å undervise i musikk, jeg det samme. På denne måten utviklet også dette vennskapet seg. Og i likhet med lillesøster og nest-eldste søster, så jeg på henne min nærmeste venninne.

 

 

 

 

 

Jeg er så ufattelig heldig som ser på mine tre søstre som mine aller nærmeste. Det er en gave. Det er en lykke. For meg har det vært stort å få dele «moderskapet» med disse jentene. Vi har vært gravide sammen og delt barseltiden. Vi har fulgt og følger hverandres barn. Dette har bundet oss alle 4 sterkt sammen.

Tanken på at vi kanskje ikke skal bli gamle bestemødre sammen, gråter jeg over.

For få år tilbake fikk den ene søsteren min kreftdiagnose. Det var et hinsides vanvittig sjokk. Hun har en type kreft som hun ikke kan bli helt kvitt. Da hun kom seg på beina etter behandling så bestemte vi oss for å dra på vår første søstertur. Vi ville utvikle vennskapet vårt og skape nye felles minner.

Året etter dro vi også på tur.

Så smalt det for den andre søsteren min. Et nytt hinsides og vanvittig sjokk. Det var en periode hvor vi trodde hun ikke ville klare seg. Men det gjorde hun og uten en eneste skavank.

Det eneste som er positivt med sjokk og sykdom, er at man som familie blir mer sammensveiset. Slik har det i alle fall vært for oss. Vi tar ikke tiden (eller hverandre) forgitt på samme måte som før.

Vi er bevisste på dette og fortsetter derfor blant annet søsterturene våre. Det er så herlig å tilbringe tid med disse jentene! Vi utfyller hverandre godt: Den ene er aktiv og energisk. Den andre er organisert og en «fikser». Den tredje er løsningsorientert og positiv. Sammen er vi dynamitt!

«To be sisters implies there is an unbreakable bond between us.» Bonnie Oscarson.

Sånn er det, rett og slett.

Takk for at jeg har dere i livet mitt, jenter.

-Eline

(Her har jeg skrevet en hyllest til mine forfedre )

6 kommentarer om “En hyllest til de tre søstrene mine”

 1. Hele mitt liv ønsket jeg meg en søster. Jeg fikk ingen, men ga liv til fire døtre isteden. «Det er saligere å gi enn å få», sa Frelseren. Heldig er jeg som har dere, og heldige er dere som har hverandre! Mor

  Liker

  1. Det har du helt rett i! Du har alltid satt oss først og gitt oss de muligheter du selv ikke hadde. Du er rett og slett beste mamma på jord! 🙂

   Liker

 2. Jeg ble helt rørt da jeg leste om det vennskapet dere søstre har.Du skriver og utrykker deg så nydelig.kjusa dere som vi sier i Bergen over hva dere får til sammen.(Eline du har så vakkert navn)Vakre bilder og.❤️

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s