«Ingen av oss er støpt i stein. Du er under endring hele tiden»

«Grasrota,» dvs folk som meg, er menighetens talere under gudstjenesten/nadverdsmøte. Følgende er et utdrag fra en tale av Emma Amundsen

Emma Amundsen

__________________________________________________________________

Lignelsen om larver fra boken ”Hope for the Flowers” av Trina Paulus. (Eline har oversatt hele historien til norsk her. Følgende er et uttdrag)

Det var en gang en stripete larve som sluttet seg til en klynge larver. De prøvde alle å komme seg på toppen av haugen. Det var først da han snakket med en klok gul larve at han innså at det å nå toppen ikke var det han virkelig ønsket seg. Så de klatret ned og bort fra alle de andre.

De to larvene likte å være sammen. De spiste og vokste seg feite inntil en dag da de ble lei og ønsket å finne ut om det var mer livet hadde å tilby. Den stripete larven bestemte seg for å finne det ut ved å klatre igjen i larvehaugen. Den gule larven bestemte seg for at det var bedre å vente til hun kunne ta handling i noe hun trodde på. Så han klatret og hun vandret formålsløst rundt til hun så en larve som hang opp ned på en gren fanget i noe hårete.

Hun sa: ”Du ser ut til å være i trøbbel. Kan jeg hjelpe deg?” ”Nei,” sa den hengende larven, ”Jeg må gjøre dette for å bli en sommerfugl”. ”Sommerfugl? Hva er en sommerfugl?” ”Det er det du er ment å være. Sommerfugler flyr med vakre vinger og knytter jord og himmel sammen. Det drikker bare nektar fra blomster og bærer frø av kjærlighet fra en blomst til en annen. Uten sommerfugler ville verden kun ha få blomster”.

Den gule larven utbrøt: ”Det kan ikke være sant! Hvordan kan jeg tro at det finnes en sommerfugl i deg, eller meg, når alt jeg ser er en hårete larve? Hvordan blir man en sommerfugl?” Den hengende larven sa:”Du må ønske å fly så mye at du er villig til å gi opp livet som en larve.» Den gule larven begynte skremt, men fortsatte prosessen til hun omsider ble en sommerfugl. Så hjalp hun den stripete larven å forstå hvem han var og forlate klyngen for å bli hva han egentlig var ment til å være.

Jeg tror at alt i livet starter med et ønske. Gud vil ikke gi oss noe vi ikke ønsker. Da jeg tjente som en misjonær i England møtte jeg mange mennesker som ønsket å tro, men som ikke ønsket å handle. Akkurat som larven.

Ditt livs største arbeid er deg. Hvilket menneske vil du bli? Hvem vil du være?

Vil du være sterk eller svak?

Selvsikker eller usikker?

Vil du være fylt med lyset eller mørket?

Vil du ha fred eller en indre konflikt?

Sjenerøs eller egoistisk?

Glad eller ulykkelig?

Ærlig eller uærlig?

Tilgivende eller utilgivende?

Troverdig eller upålitelig?

En person fylt med tro eller tvil?

Hardtarbeidende eller lat?

Da jeg tjente som en misjonær leste jeg en tale fra Lawrence E. Corbridge som heter ”Den fjerde misjonær.” Den forandret meg. Corbridge sier at vi må forstå at vi ikke bare kan endres, men at vi er i en konstant endring. ”Å tro at våre svakheter og mangler er uforanderlig, er å avvise den sentrale sannheten om frelsesplanen”. Ingen av oss er støpt i stein. Du er under endring hele tiden. Du er aldri det samme, du kan ikke stå stille.

Jeg synes at livet kan sammenlignes med en rulletrapp. Du må ganske fort ta avgjørelsen om du vil gå oppover eller nedover. Står du forlenge uten å ta et valg vil du automatisk gå nedover.

Vi er selv ansvarlig for hvem vi er, og du er ansvarlig for hvem du vil bli. Som Kristus sier til sine disipler i 3 Nephi 27:27: … Hva slags menn burde dere være? Sannerlig sier jeg dere, likesom jeg er”.

Han spør også dette spørsmålet til deg, hva slags menn eller kvinner burde dere være?

Hvem vi er nå, hvem vi var i går, eller for et år siden spiller ingen rolle i Guds øyne. Vi kan velge i dag å bli forandret. Jeg tror at våre største ønsker er på andre siden av vår komfortsone. Akkurat som når barn vokser og får voksesmerter, så er det også naturlig for oss å ha lignende smerter når vi forandrer oss.

Mitt håp og ønske er som eldste Scott en gang sa ”Vi velger å bli den vi ønsker å være, ved å konstant være den vi ønsker å bli”.

Det er opp til oss å velge i dag, i morgen og alle andre dager hvis vi vil fortsette å være en larve. Eller å gå utenfor vår komfortsone å bli den sommerfuglen som vi er ment til å være.

Våre liv er i våre hender, og jeg er så takknemlig for en tro som hjelper meg å forstå viktigheten av å se livet i et større perspektiv. At jeg kan velge hver dag å være et litt bedre menneske. At det aldri er for sent å bli den man ønsker å være.

-Emma

3 kommentarer om “«Ingen av oss er støpt i stein. Du er under endring hele tiden»”

  1. Jaaaaaa.så bra!!! Jeg er riktignok ikke en Mormonkvinne, men stikker innom her nå og da – og dette innlegget er helt i tråd med en av mine hjertesaker. Jeg kan bl.a. refere til eldste George Q. Cannon en gang sa om unnskyldningen «jeg kan ikke noe for det – det er bare slik jeg er», han sa:

    «Ingen, og spesielt ingen siste dagers hellige, skulle benytte seg av dette uttrykket, fordi Gud har lovet å gi oss styrke til å korrigere våre feiltrinn og gi oss de nødvendige gaver for å utrydde dem. Å bruke dette uttrykket er å rømme fra vårt ansvar og rettferdiggjøre oss selv for ikke å ha vilje eller ønske til å forbedre oss gjennom de gaver som er tilgjengelige, som bl.a. refereres til i L&P 46.”

    ”Hvis noen av oss har feil eller mangler” fortsatte eldste Cannon, ”er det vår PLIKT til å be om å få gaven som kan gjøre oss perfekte. Har jeg mangler? Ja, jeg er full av dem. Hva er da min plikt? Jo, å be Gud om å gi meg de gaver som trengs for å rette opp mine feil. Om jeg er en sint mann, er det min plikt å be om at jeg må bli kjærlig. Er jeg en misunnelig mann, er det min plikt å søke etter veldedighet og ikke misunne mer. Slik er det med alle gavene i evangeliet – de er ment til å hjelpe oss å bli perfekte

    🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s